Sunday, September 4, 2011

Biskut Roti Pound

Dah lama betul tak buat blog post.. huhuhu.. sebelum balik raya bizi ngan test.. lepas raya nk exam lak.. huhuhu.. nasib-nasib...
Takpe, entry kali neh aku nak share resepi biskut roti pound (white bread). 


Bahan-bahan:
1 bungkus panjang (20 slide) Roti pound (white bread) -course aggregate
Tepung beras -uncrush fine aggregate
Tepung gandum -uncrush fine aggregate
Majerin
-addmixture
Gula yang dikisar halus -crushed fine aggregate

Serbuk penaik  -addmixture






Cara-cara:
a) Menghasilkan tepung roti pound (white bread) -crush fine aggregate
1. Korang kena bakar course aggregate kite (roti pound) dalam klin (ketuhar) smpai keras tau.. kena rajin-rajin tengok lah.. 
aku galakkan korang guna ketuhar elektrik biasa atau ketuhar dapur.. microwave sgt tidak digalakkan.. takut terhagus lak roti tuh..




2. korang pecahkan aggregate (roti) tuh dan kisar hingga halus..
aku guna anak lesung tuh pecah kan aggregate neh.. 

agak saiz aggregate dalan 20mm okeh leh

masukkan dalam bekas pengisar..

dan kisar hngga halus!

3. Buat sieve test kat crushed fine aggregate kita 
ayak jgn tak ayak.. saiz sieve 600micron mm yek!
yg x lepas sieve tuh perlu dikisar semula.. xnak membazir..
Biasa nya korang akan dapat dalam 1 mangkuk crushed fine aggregate  (tepung roti) kita neh..


b) mencampurkan bahan-bahan.


1. campur 1 mangkuk crushed fine aggregate tepung roti dengan 1 mangkuk fine aggregate tepung beras dan 3 mangkuk fien aggregate tepung gandum berserta 1 sudu teh serbuk penaik.
note: tepung-tepung semua mesti lepas sieve test 600micron mm
kacau hingga rata..


2. Masukkan dalam 2 mangkuk addmixture majerin yang dipukul sehingga lembik dahulu.. 
pukul jgn x pukul..


campurkan mantega td nyek...

3. Gaul lah bahan-bahan tadi sehingga rata dan masukan dalam 1 setengah gula halus...

posing sikit~

c) Kerja mengacu dan membakar..


gelek adunan..

acukan ikot bentuk yg disukai

letak lah ape yg sedap.. chocolate rice keh, cherry keh.. jem keh.. 


dah siap, bakar lah! korang sumbat jeh suhu korang suka.. pastu tengok lah.. kalo dah putih tuh, dah masak lah... nie cara tradisi.. moden nyer, korang buat experiment sendiri nyek...
siap! 




Selamat mencuba!

2 comments: